NK Duplek - zgodovina kluba vratar

Trening NK Duplek okrog leta 1964. Na fotografiji vratar Emil Krajnc

V začetke Nogometnega kluba Duplek in s tem igranje nogometa v teh krajih moramo pogledat v zgodnja petdeseta leta prejšnjega stoletja.

Po ustnih informacijah se je v naših krajih nogomet igral v Zgornjem Dupleku in ta priljubljena igra z žogo se je kaj hitro razširila na bližnje vasi: Spodnji Duplek, Dvorjane in Vurberk,  kjer so iz travnikov nastajala igrišča, seveda ne takšna kot danes zahtevajo pravila nogometne igre, vendar dovolj dobra da so omogočala igranje tekem med vasmi ter z bližnjo in daljno okolico na Dravskem polju. Zanimanje za igranje nogometa je hitro naraščalo, zato je igrišče v Spodnjem Dupleku ob »Baraki« postajalo vedno bolj obiskan prostor, kjer so gledalce navduševali dupleški nogometni mojstri. Od 1963 do 1966 je članska ekipa NK Duplek pod vodstvom trenerja Janka Simoniča in z igralci Francem Partličem, Jožetom Gostenčnikom, Francem Golobom, Tomažem Krajncem, Adijem Simoničem, Jožetom Simoničem, Jožetom Trepom, Tomislavom Polancem, Janezom Topolovcem, Ivanom Krabergerjem, Ivanom Pavlinom, Majčem Gostenčnikom, Dinkom Simoničem in Otom Golobom osvojili mladinski pokal in pokal zveze borcev. Do leta 1967 so bili odigrani različni nogometni turnirji. Na pobudo Zveze mladine Slovenije aktiva Vurberk pa je bila jeseni 1967 ustanovljena Obdravska nogometna liga, ki je vse od leta1973 vključevala ekipe z obeh bregov Drave. Liga je potekala v organizaciji mladinskega aktiva Vurberk, vodila pa sta jo Janez Toplak in Konrad Toplak, ki je zamenjal brata ob služenju vojaškega roka. V obdravski ligi so tekmovale naslednje nogometne ekipe: Spodnji Duplek, Zgornji Duplek, Sveti Martin iz Dvorjan, Polet Vurberk, Dogoše, Prvomajska iz Maribora, Grajena, Miklavž, Starše, Brunšvik, Marjeta, Srednja Drava Zlatoličje in Malečnik. Tekmovanje je potekalo dvokrožno, jesen – pomlad, zmagovalec pa je osvojil pokal. Posebno zanimivi so bili derbiji med Malečnikom in Spodnjim Duplekom, saj se je na tekmah teh dveh ekip v Pernici (tam je tekme igral Malečnik) zbralo tudi do 500 gledalcev. Zmagovalci obdravske lige: Spodnji Duplek, Malečnik in Starše so nastopali tudi v pokalnem tekmovanju – verjetno ena najzanimivejših tekem na igrišču v Spodnjem Dupleku je bila tista proti Športnem društvo Branik iz Maribora. To je bil tudi takrat nogometni praznik v Dupleku. Leta 1973 je ob odhodu nekaterih ekip v ligaška tekmovanja MNZ Maribor in MNZ Ptuj obdravska liga razpadla. 

Zanimanje za igranje nogometa je naraščalo, zato je bila potreba po povezovanju nujna in tako je bil ustanovljen DTV Partizan Duplek, ki je združeval več sekcij. Prvi predsednik DTV Partizan Duplek je bil Rajmund Lampreht, nogometno sekcijo pa je vodil Marjan Pavlič. Kot predsedniki DTV Partizan so nato še sledili: Ivan Miklavžič, Franc Partljič, Jože Simonič, Jože Trep in Janez Mulec.

Igranje nogometa v Dupleku se je nato nadaljevalo z mlajšimi selekcijami, ki so dosegale odlične rezultate in marsikateri mladi nogometaši, vzgojeni v NK Duplek, so športno pot nadaljevali v večjih klubih. Danes v času delovanja Občine Duplek, se v spomin na igralce, trenerje in funkcionarje igra memorial Franca Partliča, Ivana Bračka in Denisa Jurgca.

NK Duplek - zgodovina kluba

Začetki nogometa v Sp. Dupleku, Krajnčev vrt ob potoku, od leve proti desni E. Krajnc, O. Lavugeer, neznan, J. Golob in T. Krajnc.

Sledilo je nekaj slabih obdobij organiziranega igranja nogometa v Dupleku, vendar je želja po tem športu prevladala. Na pobudo takratnega župana Janeza Ribiča in somišljenikov se je 16. Junija 1997 zbralo približno 40 občanov in ustanovilo Nogometni klub občine Duplek. Tako so bili izvoljeni predstavniki in organi kluba: predsednik Robert Simonič, podpredsednik Stanko Grajfoner, sekretarka Milica Simonič Steiner ter upravni odbor in komisije. Vodstvo kluba je imelo zelo težko nalogo, saj je bilo treba veliko narediti za organiziranosti kluba, športno infrastrukturo ob Korenski cesti, ki je morala zadostiti kriterijem – nogometno igrišče, spremljevalni objekti, klubski prostor, dve slačilnic, prhe in sanitarije. V ta namen smo uporabili prostor med zgradbo Osnovne šole Duplek in telovadnico.

Ko so bili izpolnjeni osnovni tehnični pogoji in zagotovljena športna infrastruktura, je naraslo zanimanje mladih za igranje nogometa in naenkrat se je pokazala velika potreba po športni opremi ekip, ki so skupaj štele 75 igralcev, tri trenerje in ostalo tehnično osebje, potrebno za igranje nogometa.

Nogometni klub občine Duplek je v sezoni 1997/98 pričel tekmovati v drugi ligi MNZ Maribor z dvema ekipama. Moštva so se iz leta v leto izpopolnjevala in dosegala vidne uspehe, ki se kar nadaljujejo. Posebno pohvalo in priznanje moremo nameniti igralcem letnika 1987-90, to so trenutni člani NK Duplek, ki so v času nižjih selekcij osvojili vse naslove prvakov lig in priznanj, kar jih je bilo takrat možno osvojit, postali so tudi športna ekipa leta 2000 v občini Duplek. Moštvo je vodil prizadevvni trener Martin Majerič, igrali pa so Dušan Putarek, Alen Knecht Šilak, Dejan Paklec, Marko Koroša, Marko Dobaja, Primož Ademovič, Tim Grajfoner, Marko Majerič, Jan Hrastnik, Uroš Kolar, David Jug, Marko Mulec, Aljaž Mulec, Sašo Ploh, Krsten Prašnjički, Miha Rojko, Andrej Domiter, Matjaž Dobaja, Ljubo Grajfoner, Gregor Ruis, Mitja Beber,  Gregor Muršec, Matjaž Velikonja in Mitja Velentan.

NK Duplek zgodovina 2

Vsako leto je v času občinskega praznika odigrana tekma za memorial umrlih nogometašev Franca Partliča, Ivana Bračka in Denisa Jurgca.

Nogometne ekipe so se iz leta v leto izpopolnjevale in dosegale dobre rezultate. Tako je imel NK Duplek v sezoni 2005/06 naslednje ekipe:  U-8, U-10, U-12, starejše dečke U-14, mladinsko in člansko ekipo. Hitro se je pokazalo, da ima klub zelo nadarjene mlade nogometaše, nad katerimi so takrat bdeli izkušeni trenerji: Vinko Donko, Martin Majerič, Drago Čučko, Bojan Žlahtič in Bojan Lepoglavec.

Za razvoj in popularnost nogometa v Dupleku je bilo zelo pomembno napredovanje članske ekipe pod vodstvom trenerja Draga Čučka v prvo člansko ligo MNZ Maribor v sezoni 2002/03. To pa še zdaleč ni vse, naslednji veliki uspeh dupleškega nogometa je osvojitev pokala MNZ Maribor in s tem neposredna uvrstitev med 32 ekip v tekmovanju za pokal Nogometne zveze Slovenije, kar je tudi daleč največji uspeh nogometa v Dupleku. Moštvo je igralo pod imenom NK SK Company Duplek, to je z imenom generalnega pokrovitelja kluba. V teh letih uspehov je članska ekipa NK Duplek dobila visoko priznanje Občine Duplek ko ekipa leta 2002. Veliko dela so takrat opravili za športno infrastrukturo – še posebej namakalni - zalivalni sistem, ki nam omogoča zalivanje travnatega igrišča v sušnih obdobjih. S tem nam je bilo omogočeno, da na dupleškem nogometnem igrišču gostimo velike klube, kot so NK Maribor, Slaven Belupo iz Koprivnice, Hajduk Split, grški Aris, NK Rosušje iz BIH, NK Zagreb, FC Hochbrucke iz Nemčije.

NK Duplek - zgodovina 3

Priprave na tekmo med SK Company Duplek in Dravo Ptuj

Junija 2005 se je zamenjalo vodstvo kluba. Funkcijo predsednika je prevzel Stanko Grajfoner, podpredsednik je postal Miro Ferlič, sekretar Lado Klemenčič, blagajničarka Karmen Golob, člani upravnega odbora pa Slavko Blatnik, Albin Zel in Branko Markuš. Za nadaljnji razvoj je bilo nujno pomožno igrišče, katerega so zgradili leta 2005. 

 

Delno povzeto iz Zbornika občine Duplek, Stanko Grajfoner