PREPREČEVANJE ŠIRJENJA OKUŽB S COVID-19

Na podlagi sproščanja ukrepov ob epidemiji s COVID-19, je od 18. 5. 20202, ponovno dovoljen je nogometni trening celotne ekipe v normalnem obsegu in običajen dotik z žogo v nogometu. Pri tem pa veljajo številne omejitve, ki vam jih podrobno predstavljamo v nadaljevanju. V prihodnjih dneh bomo tudi v našem klubu pričeli z izvajanjem treningov o čemer boste obveščeni s strani trenerjev.

Priporoča se, da udeleženci na vadbe pridejo opremljeni za začetek vadbe v največji možni meri, tako da se preoblačenje, obuvanje, itd. opravi čim hitreje.

Športnikom in strokovnim delavcem v športu za izvajanje organizirane vadbe se svetuje, da upoštevajo priporočila, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni:

 • ne hodijo na vadbe, če imajo znake akutne okužbe dihal (npr. izcedek iz nosu, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana temperatura, bolečine v mišicah…);
 • ne hodijo na vadbe, če živijo z osebo s potrjeno boleznijo COVID-19, ali jim je bila zaradi tesnega stika z bolnikom s COVID-19 (doma ali druge) odrejena karantena;
 • se izogibajo osebam, ki kažejo znake okužbe dihal.
POMEBNO!! NAVODILA ZA IZVAJANJE VADBE
 1. Vsi udeleženci (strokovni kader in športniki) skrbijo za ustrezno in redno higieno rok ter higieno kašlja;
 2. Na vadbe naj prihajajo samo zdravi posamezniki. Osebe z začetnimi znaki okužb dihal naj ostanejo doma.
 3. Pred vstopom na športno površino si vsi udeleženci obvezno umijejo ali razkužijo roke. Neposredno po končani vadbi in pred odhodom iz vadbene površine si vsi udeleženci obvezno ponovno umijejo ali razkužijo roke.
 4. Treningi potekajo za zaprtimi vrati. Poleg športnikov naj bodo med vadbo prisotne samo osebe, ki morajo biti nujno prisotne za izvedbo vadbe.
 5. Obvezna pisna potrditev (izpolnjena tabela) o tem, da so igralci brez simptomov, povezanih s COVID-19 pred pričetkom vadbe. V primeru morebitnih dilem se starši, pred prihodom na trening, posvetujte s trenerjem.
 6. Skupinski sestanki potekajo le na igrišču oziroma na prostem ob upoštevanju varnostne razdalje.
 7. Obvezna uporaba osebne/lastne opreme (brez menjavanja): brisača, plastenka ali drug pripomoček.
 8. Uporaba slačilnic je še vedno prepovedana. Igralci naj športno opremo oblečejo doma in pridejo na trening neposredno iz avtomobila. Po končanem treningu vsi udeleženci nemudoma zapustijo območje treninga. Tuširanje v sklopu treninga ni dovoljeno, udeleženci naj se tuširajo doma.
 9. Vsi udeleženci treninga perejo osebno opremo doma.
 10. Po končani vadbi vsak udeleženec odnese s športne površine in objekta vse osebne stvari in odpadno embalažo.
 11. Strokovni delavci pospravijo skupne rekvizite in jih razkužijo na ustrezen način.
 12. Vsi udeleženci naj čimprej zapustijo športni objekt in se ne zadržujejo na/v objektu.

Splošna priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2
Pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom, SARS-CoV-2, je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati splošna priporočila:

 • Ključnega pomena je umivanje rok z milom in vodo, v primeru, da v bližini ni umivalnika za roke, le-te razkužimo. V ta namen uporabimo namensko razkužilo za roke s 60 do 80 % alkohola.
 • Skrbno si umivamo roke z milom in vodo, še posebej po kihanju, kašljanju, brisanju nosu, ali uporabimo razkužilo za roke.
 • Upoštevamo higieno kašlja. Preden zakašljamo ali kihnemo, si usta in nos pokrijemo z robcem ali z zgornjim delom rokava. Robec nato odvržemo v koš za odpadke in ob-vezno umijemo ali razkužimo roke.
 • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.
 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, še posebej, če kažejo znake bolezni COVID-19.
 • V primeru, da začutimo začetne znake okužbe dihal (npr. izcedek iz nosu, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura), si takoj nadenemo masko in obvestimo nadrejenega.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal in epidemije COVID-19 se z omejitvami vstopov izogibamo prevelikemu številu ljudi v zaprtih prostorih.